Enkla sätt att få mer ut av din workshop

Scrolla, läs och prenumerera gratis på veckobrevet från HiGear Transformation. Du får konkreta tips och erfarenheter du använder för att leda och nå snabbare hållbar förändring.

Du har säkert suttit (och hållit) i många workshoppar med ditt team. Vissa har blivit succé och ni går fullpumpade med energi och lösningar från sittningen. I andra fall känns det trögt och resultatet känns inte uppenbart.

För att få riktning i diskussionerna och nå bättre kvalitet i resultatet kan du fokusera på och prioritera följande i din nästa workshop.

 1.  Checka läget med incheckning

Det är alltid en bra början att få en känsla för allas läge och “dagsform”. Gör en enkel incheckning där alla får möjlighet att snabbt berätta om vad som rör sig i deras huvuden. Ett enkelt sätt för dig som leder workshopen att “ta temperaturen” bland deltagarna, plus att du kan ta tillfället i akt att få alla att fokusera på den kommande workshopens syfte.

 2.  “Vi äger!”

Hög värdering/självskattning. Om du märker att ni gemensamt har en väldigt hög värdering eller skattar er insats omotiverat högt i det som ska lösas, verifiera att ni har rätt insikter och kunskap genom att fördjupa diskussionen. Dunning-Kruger-effekten är den vetenskapliga förklaringen till det som kan drabba oss: vi vet helt enkelt inte tillräckligt mycket om utmaningen/problemet och därför förenklar vi vår “världsbild” så att vår insats får (orimligt) hög betydelse och värde.

 3.  “Vi suger!”

Oväntat låg värdering/självskattning. Precis som i exemplet med den omotiverat höga självskattningen, är det självklart viktigt att du undersöker vad skälen är till varför deltagarna har en oväntat negativ eller låg självskattning kring en fråga. Har ni hittat “pudelns kärna” eller finns det andra, underliggande problem som gör att ni fastnat i ett sidospår.

 4.  Alla tycker olika

Oenighet. Undersök att alla har samma syn på frågeställningen och gå därefter på djupet. Hur har deltagarna uppfattat frågan, finns det en stor spridning på tolkningen av själva frågan? Att hantera olika perspektiv kring en gemensam fråga är bra, men utan samsyn kring själva frågeställningen kommer diskussionen att spreta.

 5.  “Snattad” taktpinne

Upptäcker du att någon av deltagarna börjar flytta fokus, ändra frågeställningen eller enbart vill torgföra sina egna åsikter och lösning? Återför vänligt men bestämt gruppens fokus till syftet med workshopen. Ta hand om intressanta och relevanta sidospår på ett tydligt sätt så att de kan belysas separat. Ett enkelt, visuellt sätt är att ha en “Parkeringsplats” i rummet där du sätter upp post-it-lappar med en snabb notering om idén och upphovspersonen för senare fördjupning.

 6.  Tystnaden samtycker inte

Alla är vi olika. Bara för att en deltagare sitter tyst betyder det inte att han eller hon är överens om det som diskuteras. Var uppmärksam och använd flera sätt att locka fram allas bidrag. Post-it-lappar och korta en-och-en-sittningar är två vanliga sätt.

 7.  Skyddar egna reviret

“Om bara de kunde …, så löser det sig”. Ett grundproblem som indikerar att gruppen (eller individerna) som samlats för workshopen egentligen inte är redo. Kanske lösningen är att backa ett steg och ha en sittning om det faktiska syftet med att ha en workshop: att få alla att delta aktivt och bidra med konstruktiva perspektiv på en tydlig utmaning.

 

Ta förändring från strategi till konkreta operativa insatser med hjälp av HiGears specialister

Klicka och kontakta oss idag!

Prenumerera kostnadsfritt på HiGears veckobrev

Låt våra erfarenheter bli dina och få vårt veckobrev direkt till din inkorg!