Så vässar du dina möten

- och ökar tempot i förändringen

Scrolla, läs och prenumerera gratis på veckobrevet från HiGear Transformation. Du får konkreta tips och erfarenheter du använder för att leda och nå snabbare hållbar förändring.

​Handen på hjärtat – hur ofta går du ut från möten och undrar vad syftet egentligen var med mötet – och i synnerhet vad som egentligen bestämts. Om något…

Det finns några enkla grepp du som möteshållare kan ta till för att säkra att just dina möten blir de mest produktiva, effektiva och uppskattade av deltagarna. Och genom att följa nedanstående punkter rutinmässigt kommer du även efter några veckor ha skapa en fantastisk dynamik och en avundsvärd effekt, som dina kollegor snart kommer ta efter!

 1.  Bestäm syftet med mötet och se till att det blir supertydligt i den agenda du skickar ut i inbjudan. Ett möte utan tydlig agenda leder oftast i diket. Detsamma gäller möten som innehåller alltför många olika punkter eller uppgifter. Bättre i så fall att dela upp sådana möten i flera separata tidseffektiva “småmöten”.

 2.  Bjud endast in relevanta deltagare. Alltför ofta bjuds perifera kollegor in av lättja eller “för att de ju tillhör gruppen”, dvs av någon form av sociala rättviseskäl. Tänk till ett extravarv innan du väljer ut de som ska bjudas in, alltså de som är relevanta för att lösa de uppgifter som avhandlas på mötet. Lika mycket som att du måste kunna svara på frågan varför varje utvald person är inbjuden så ska du även kunna svara dem som undrar varför de inte “får vara med”…

 3.  Öppna mötet med att repetera och förtydliga vad mötet handlar om och säkerställ sedan att alla har förstått vad ni ska lösa tillsammans. Exempelvis genom en snabb “bordet runt”-reflektion runt uppgiften. Är ni fler än 8 deltagare är dock några stickprov att föredra.

 4.  Gå igenom uppgiften eller uppdraget, diskutera och svara på frågor – och fördela roller! Vad är det som ska göras och vem gör vad?

 5.  Avsluta med att kvittera att varje person uppfattat sin roll och låt dem berätta med egna ord hur de ser på målet och uppgiften.

Tipsen ovan är lika enkla som logiska. Ändå är det alltför lätt att slira, eftersom det även kräver disciplin av dig som möteshållare att hålla “effektiva möten”!

Ta för vana att efterfråga tydlig agenda om du själv blir inbjuden till möten. Du bör även kunna få ett svar redan innan om varför just nu är inbjuden – om inte det är uppenbart, förstås. På så sätt hjälper du ditt företag att vässa era möten och öka såväl effektivitet som dynamik!

Ta förändring från strategi till konkreta operativa insatser med hjälp av HiGears specialister

Klicka och kontakta oss idag!

Prenumerera kostnadsfritt på HiGears veckobrev

Låt våra erfarenheter bli dina och få vårt veckobrev direkt till din inkorg!