Så kan fikastunden bli ditt viktigaste verktyg för förändring

Scrolla, läs och prenumerera gratis på veckobrevet från HiGear Transformation. Du får konkreta tips och erfarenheter du använder för att leda och nå snabbare hållbar förändring.

Det finns en liten historia om två skogshuggarlag som skulle tävla om vem som högg ned flest träd under en vecka. De satte igång, och det ena laget skickade redan efter ett par timmar ut en spion för att pejla hur det gick för konkurrenten. Väl tillbaka rapporterade hon att de bara satt vid lägerelden och skrattade – och “verkade ha trevligt”.

Stärkta av självförtroende ökade de tempot och körde på för fullt.

Dagen därpå skickades spionen ånyo ut och återvände med samma rapport: “De satt bara vid lägerelden och pratade”.

Veckan gick och lagen träffades för att mäta sina insatser. Och märkligt nog hade laget som regelbundet samlats runt lägerelden fällt nästan dubbelt så många träd som det andra laget.

“Men hur är det möjligt”, undrade förmannen för det förlorande laget. “Vi har förstått att ni ofta satt samlade runt lägerelden och pratade istället för att hugga. Vad sjutton gjorde ni runt lägerelden egentligen?”

Den andra förmannen tittade förvånat upp och sade: “Vi vässade våra yxor”.

På samma sätt kan man se det här som en reflektionsövning, såvida man använder den rätt. Det handlar om att samla sitt team och tillsammans reflektera över intryck, lärdomar och tankar om hur man skulle kunna gå vidare med den gemensamma uppgiften. Kort sagt – att vässa sina yxor och därmed bli ännu vassare i leveranserna framåt!

Reflektion innebär att du berättar om din syn på det som händer och hur du tänker runt vägvalen. Det ger dig en chans att själv fundera på hur du tolkar en situation och dess konsekvenser samt vad du själv lärt dig av den. Du får samtidigt en chans att förstå andras intryck och upplevelser av samma situation.

Men för att en reflektionsövning ska bli riktigt bra finns förstås några enkla regler:

 1.  Använd jag-form när du beskriver dina upplevelser.

 2.  Håll dig kort.

 3.  Formulera vad du lärt dig av situationen.

Du som är med och lyssnar på andra reflektioner måste tänka på att inte recensera eller värdera den som bjuder på sin reflektion. Det du hör är någon annans uppfattning och lärdomar!

Ett sätt att formulera sin reflektion är med de tre stegen “Hände“, “Kände“, “Lärde“, dvs du berättar vad som hänt och hur det fick dig att känna för att sedan sammanfatta vad du lärt dig av situationen.

Exempelvis: “Varje bokslut, när jag blir stressad, väljer jag att isolera mig, bli ganska kort i tonen och sluta lyssna på mina kollegor. Jag skulle vinna på att istället lyssna på medarbetare som förstår min situation och tillsammans försöka lösa mina utmaningar”.

Så nästa gång du samlas med ditt team runt en kanellängd; passa på att utnyttja tillfället med att låta alla reflektera över de uppgifter de har – och se om inte teamet blir både mer sammansvetsat och effektivt över tid!

Det är ju trots allt arbetstid …

Ta förändring från strategi till konkreta operativa insatser med hjälp av HiGears specialister

Klicka och kontakta oss idag!

Prenumerera kostnadsfritt på HiGears veckobrev

Låt våra erfarenheter bli dina och få vårt veckobrev direkt till din inkorg!