Bli effektivare med fokuserade arbetssprintar

Scrolla, läs och prenumerera gratis på veckobrevet från HiGear Transformation. Du får konkreta tips och erfarenheter du använder för att leda och nå snabbare hållbar förändring.

Det är ett enkelt faktum – din hjärna jobbar bättre och du blir effektivare om du fokuserar på en arbetsuppgift i taget. Du känner garanterat igen situationen när din kollega sätter sig vid ditt skrivbord för att bara ”stämma av en sak”, eller att din inkorg i e-postprogrammet plingar till, eller att Slack aviserar att någon i teamet behöver din uppmärksamhet, eller … Exemplen är många på distraktioner under en vanlig dag på jobbet.

Dra ner på ställtiden

Ställtiden, det vill säga tiden det tar för dig och din hjärna, att byta tillbaka till det du höll på med, går inte att ignorera. Det tar tid att komma tillbaka till läget där du var innan avbrottet inträffade.

Det riskerar också att bygga på din egen stress. Du har ju inte hunnit med det du hade tänkt. Och du kan inte riktigt sätta fingret på varför ”att göra”-listan om möjligt är ännu längre än när dagen började.

Bättre fokus – steg för steg

Gör då ett försök att använda dig av Pomodoro-metoden. Det är ett sätt att dela in din tid i perioder av fokuserat, intensivt arbete, följt av korta pauser. Det går till så här:

 1.  Förbered dig med en lista över uppgifter du vill jobba med idag. Den klassiska att göra-listan, helt enkelt. Stäng av ljudet på mobilen (vänd skärmen nedåt) och aviseringarna på din dator.

 2.  Välj en arbetsuppgift, sätt en timer på 25 minuter. Börja jobba.

 3.  Fokusera på denna enda uppgift under den avsatta tiden.

 4.  När tiden är slut, ta en paus på 5 minuter. Sträck på dig, du förtjänar det!

 5.  Repetera stegen 2 till 4 fyra gånger och gör därefter ett längre avbrott på 15 till 30 minuter.

Om du kommer på andra saker du måste lösa, eller om arbetsuppgiften du jobbar med för närvarande delar upp sig i flera delar, gör en snabb anteckning om det, och återgå till fokus. Minimera tid och tanke på ”avstickaren” och fastna inte på det som inte ska lösas nu.

Stäng av intryck och fokusera

Arbetssättet har fått namn efter den tomatformade äggklocka som Francesco Cirillo använde sig av när han tog fram metoden redan på 80-talet. Det finns mängder av resurser och ytterligare läsning på nätet om Pomodoro-metoden. Du kan till och med köpa en likadan tomatformad äggklocka på nätet som Francesco använde. Om du inte vill ta steget ”tillbaka” till världen med analoga verktyg, finns det givetvis ett antal lösningar i din närmaste app-butik.

En av de viktigaste förberedelserna är självklart att sätta din mobil på ljudlöst läge (och utan vibration) och stänga av aviseringarna från e-postprogram och dina andra verktyg du använder för att vara tillgänglig … alltid.

Så testa att avsätta åtminstone en del av din dag för den här typen av fokuserat arbete. Din hjärna tackar dig!
Låter det fånigt, enkelt, svårt, omöjligt? Förändring kan vara svårt, även i det lilla formatet. Och när det handlar om det egna beteendet.

Ta förändring från strategi till konkreta operativa insatser med hjälp av HiGears specialister

Klicka och kontakta oss idag!

Prenumerera kostnadsfritt på HiGears veckobrev

Låt våra erfarenheter bli dina och få vårt veckobrev direkt till din inkorg!